Kroji vratarskih rokavic

Ali poznate vse vrste krojev vratarskih rokavic?
Poleg kakovosti same lateks pene imajo pri vratarskih rokavicah pomembno vlogo tudi tako imenovani kroji. Poznamo različne kroje, od katerih vsak vpliva na občutek nošenja in velikost kontaktnega območja, ki se uporablja pri lovljenju žoge.

 • #1 NEGATIVEN KROJ (NC)

  Negativen kroj je prva izbira številnih profesionalnih vratarjev po vsem svetu. Pri negativnem kroju sta telo in dlan zašita na notranji strani rokavic, kar pomeni, da so šivi na zunanji strani nevidni. Zaradi tega je lateks površina, ki se dotika žoge, manjša kot pri drugih krojih, hkrati pa zagotavlja tesno in udobnejše prileganje ter maksimalen občutek pri lovljenju žoge.

 • #2 REGULAREN KROJ (RC)

  Regularen kroj nudi udobno in tradicionalno prileganje rokavic. Nasprotno kot pri negativnem kroju, sta telo in dlan zašita na zunanji strani rokavic, tako da je celotna površina dlani izpostavljena stiku z žogo. To obljublja večjo površino oprijema in sproščen občutek pri nošenju. Ker se je povpraševanje po regularnem kroju v zadnjih letih močno zmanjšalo, opažamo trend upadanja proizvodnje RC modelov pri vseh proizvajalcih vratarskih rokavic.

 • #3 ROLL FINGER ALI GUNN CUT (GC)

  Kot pove že ime Roll Finger, je lateks pena ukrivljena okoli prstov, kar prispeva k temu, da je površina, ki se dotika žoge, čim večja. Hkrati pomeni večja površina ohlapnejši oprijem in zmanjšan občutek kot v primerjavi z negativnimi ali regularnimi modeli.

 • #4 HIBRIDNI KROJ

  Hibridni kroj je preprosto kombinacija različnih krojev. Pri naših Varan rokavicah uporabljamo izraz Power Cut za hibridni kroj. Hibridni kroj združuje roll finger, ki ponuja večjo površino (ukrivljeni prsti) in negativen kroj (šivi na notranji strani) za udoben občutek na žogi. Obstajajo tudi drugi hibridni kroji, ki združujejo na primer regularen in negativen ali roll finger in regularen.