Nega vratarskih rokavic

Pravilna nega vratarskih rokavic je bistvenega pomena za popoln oprijem in daljšo življenjsko dobo vratarskih rokavic. Da bodo vaše vratarske rokavice zdržale čim dlje, morate za njih skrbeti in redno prati. Tukaj je nekaj nasvetov za ohranjanje vaših vratarskih rokavic v optimalnem stanju.

 • KORAK #1: ODSTRANITE FOLIJO

  Ta korak je potrebno upoštevati samo, če so vaše nove vrataske rokavice opremljene z zaščitno folijo na dlaneh. V kolikor vaše rokavice niso opremljene z zaščitno folijo, lahko ta korak preprosto preskočite. Najprej nekajkrat podrgnite zaščitno folijo, da ustvarite zračno režo med folijo in peno. Na tej točki lahko nato s prsti previdno naredite luknjo v folijo in nalijete mlačno vodo, tako boste lažje odlepili folijo na dlaneh.

 • KORAK #2: TEMELJITO IZPIRANJE

  Nove vratarske rokavice obvezno operite z mlačno vodo in pustite, da se posušijo pred prvo uporabo. Na ta način odstranite tovarniške premaze (konzervanse), ki jih uporabljajo v proizvodnem procesu za daljšo življenjsko dobo lateksa. Priporočamo, da uporabite čistilo za rokavice Glove Cleaner in z njim 4-5 krat poškropite vaše vratarske rokavice. S prsti vtrite čistilo po celotni peni in nato rokavice sperite z mlačno vodo. Zdaj jih lahko ožemite in nadaljujete na naslednji korak.

 • KORAK #3: SUŠENJE

  Tako kot pranje je tudi postopek sušenja zelo pomemben za vratarske rokavice. Pri tem je izredno pomembno upoštevati, da rokavice ne izpostavljamo neposredni toploti (radiator, sušilec, sončni žarki) in jih pustite, da se počasi posušijo na sobni temperaturi. Za ta korak priporočamo uporabo posebej oblikovanega obešalnika za rokavice Dry Buddy, ki zagotavlja kroženje zraka in odtekanje vode. Rokavice bi morale biti suhe v 12-24 urah.

  • Nikoli ne shranjujte mokre rokavice z dlanmi skupaj, ker se tako lahko pena zlepi in poškoduje, ko poskusite ločiti rokavici.
  • Nikoli ne puščajte umazanih, potnih ali mokrih rokavic v torbi, ker tako umazanija in neprijetne vonjave prodrejo globoko v peno in jih je potem zelo težko očistiti.

> GLOVE DRY BUDDY <
 • KORAK #4: ODSTRANITE UMAZANIJO

  Po vsaki uporabi operite vaše umazane vratarske rokavice v mlačni vodi. Za najboljši učinek pranja priporočamo posebno čistilo v spreju Glove Cleaner. Poškropite čistilo v vlažne rokavice in ga s prsti vtrite v peno in nato rokavice splahnite z mlačno vodo. Potem ožemite rokavice ter odvečno vodo in jih pustite sušiti z uporabo obešalnika Dry Buddy.

  • Nikoli ne perite vratarske rokavice v pralnem stroju, ker lahko pena zaradi napačnega pranja in višjih temperatur postane krhka in začne hitreje pokati.

 • KORAK #5: MOKRE VREMENSKE RAZMERE

  Mokre vremenske razmere in razmočena igrišča predstavljajo vratarskim rokavicam dodatno preizkušnjo. Zato smo pri KEEPERsportu izumili posebno vazilinu podobno lepilo za popoln oprijem tudi v mokrih vremenskih razmerah, imenovano KEEPERsport Aqua Glue. Pred uporabo navlažite vaše rokavice in vtrite majhno količino izdelka Aqua Glue (približno velikost lešnika) v peno vaših vratarskih rokavic. Po nanosu izdelka vam ni treba pustiti, da se rokavice posušijo, takoj lahko uporabite vaše rokavice in preizkusite izjemen oprijem v mokrih razmerah. Ne dovolite, da bi se po uporabi rokavice posušile in lepilo zažrlo v peno. 

  • POMEMBNO: Po vsaki uporabi izdelka Aqua Glue temeljito operite vaše rokavice s čistilom za rokavice Glove Cleaner.

 • KORAK #6: OBRABA PENE

  Pomembno se je zavedati, da je obraba pene iz lateksa neizogibna in naj vas ne skrbi, če opazite nekaj obrabe že po prvi uporabi. Lateks je zelo mehak naravni izdelek in je kot tak podvržen obrabi in abraziji. Ne glede na to, katero znamko ali cenovno kategorijo izberete, lahko vsak lateks začne kazati oblike obrabe že po prvi uporabi. Močno obrabo in celo iztrgane kose pene povzroča napačna tehnika oziroma močne sile, ki nastanejo ob napačni uporabi vratarskih rokavic. To je običajno posledica stika s tlemi med parado ali v situaciji ena na ena. 

  Na splošno velja, da lahko uporabljate vratarske rokavice, dokler ni pena do konca odrgnjena. Povsem naravno je, da se oprijem z pogostejšo uporabo zmanjšuje in se pena čedalje bolj obrabi. Obrabljenim rokavicam lahko oprijem ponovno osvežimo s posebnimi lepili za boljši oprijem znamke Glove Glu. Pomembno: vratarske rokavice po uporabi lepila temeljito očistite s čistilom za rokavice. Če boste sledili našim nasvetom, lahko pričakujete povprečni čas uporabe 3-4 mesece, čeprav je to med drugim odvisno tudi od pogostosti uporabe (števila treningov, vratarskih treningov, rokavic za treninge in tekme). Profesionalni vratarji menjajo rokavice običajno na vsaka 2 tedna.

 • KORAK #7: SHRANJEVANJE

  Popolna nega vratarskih rokavic ne vključuje le pravilnega čiščenja, temveč tudi primerno shranjevanje. Če rokavic nekaj dni ne boste uporabljali, jih shranite v hladnem in temnem prostoru in po želji v primerni torbi za shranjevanje rokavic. Pomembno je, da torba prepušča zrak. S tem zaščitimo lepilno peno pred umazanijo in previsokimi temperaturami, ki dolgoročno izsušijo peno.

Priporočamo