Evropsko prvenstvo 2024

Finale evropskega prvenstva 2024

V nedeljo, 14. julija 2024, ob 21.00 se bo Španija v finalu EP 2024 na Olimpijskem stadionu v Berlinu pomerila z Anglijo. Obe ekipi sta se uvrstili v finale po odličnih predstavah v polfinalnih tekmah: Španija je premagala Francijo z 2:1, Anglija pa z enakim izidom Nizozemsko.

Španija, trikratna evropska prvakinja (1964, 2008, 2012), cilja na svoj četrti naslov evropskega prvaka. Anglija na drugi strani upa na prvo zmagoslavje na evropskem prvenstvu, potem ko je leta 2020 izgubila po enajstmetrovkah v finalu proti Italiji.

Olimpijski stadion v Berlinu ponuja popolno kuliso za to zgodovinsko srečanje. Navijači po vsem svetu pričakujejo razburljivo igro, v kateri se bodo pomerili tehnično podkovani Španci in dinamični Angleži. Ta finale obljublja navdušenje in nogomet na najvišji ravni in bo nedvomno vrhunec tega izjemnega turnirja.

Španija : Anglija

Polfinale

Polfinale evropskega prvenstva 2024 nogometnim navdušencem po vsem svetu ponuja razburljiva in vrhunska srečanja. V torek, 9. julija 2024, se bo Španija na Allianz Areni pomerila s Francijo. Po živčnem četrtfinalu, v katerem je Španija po podaljšku premagala Nemčijo z 2:1, Francija pa po enajstmetrovkah Portugalsko, se obeta razburljiv dvoboj. Močan španski napad se sreča s čvrsto francosko obrambo - pravi vrhunec za vse ljubitelje nogometa.

V sredo, 10. julija 2024, se bosta na Signal Iduna Parku v Dortmundu srečali Nizozemska in Anglija. Nizozemska je proti Turčiji tesno zmagala z 2:1, medtem ko je Anglija po dramatičnem streljanju enajstmetrovk premagala Švico. Igra obljublja taktičen in hiter dvoboj, v katerem bodo v ospredju mladi talenti obeh ekip.

Španija : Francija

Nizozemska : Anglija

Četrtfinalne tekme

Navdušenje na evropskem prvenstvu 2024 narašča, ko se bližajo četrtfinalne tekme. V dveh razburljivih dneh se bo osem najboljših ekip borilo za mesto v polfinalu. V petek, 5. julija, se bo Španija v Stuttgartu pomerila z gostiteljico Nemčijo, nato pa Portugalska s Francijo v Hamburgu. V soboto, 6. julija, se bo Anglija v Düsseldorfu pomerila s Švico, Nizozemska pa s Turčijo v Berlinu. Te tekme z visokimi vložki obljubljajo vrhunski nogomet in vznemirljive trenutke, pri čemer si vse ekipe želijo dokazati svoje šampionske ambicije.

Španija : Nemčija

Četrtfinalna tekma med Španijo in Nemčijo v Mercedes-Benz Areni obeta spopad dveh nogometnih velikanov visokega kalibra. Obe ekipi sta se samozavestno prebili skozi skupinski del in navdušili v osmini finala. Nemška ekipa, ki jo vodi kapetan İlkay Gündoğan, se bo pomerila z močno špansko ekipo, ki je znana po tehnični prefinjenosti in igri posesti. Nemčija si bo prizadevala izkoristiti svojo domačo prednost in si zagotoviti mesto v polfinalu.

Portugalska : Francija

V drugem četrtfinalu se bo Portugalska pomerila s Francijo na Volksparkstadionu v Hamburgu. Ta dvoboj je še en vrhunec četrtfinala, saj si nasproti stojita dve velesili v nogometu. Ali bo napredovala četa Ronalda ali Mbappe-ja?

Portugalska

Anglija : Švica

Anglija se bo v Merkur Areni v Düsseldorfu pomerila s Švico. Angleško moštvo, ki je turnir začelo kot eno izmed favoritov, bo skušalo upravičiti pričakovanja. Švica, ki je v osmini finala izločila Italijo, se ne bo predala brez boja. Z disciplinirano igro v obrambi in hitrimi protinapadi bi lahko predstavljali težkega nasprotnika za angleško moštvo.

Nizozemska : Turčija

Zadnja četrtfinalna tekma bo na berlinskem Olimpijskem stadionu, kjer se bo Nizozemska pomerila s Turčijo. Nizozemci, znani po svoji ofenzivni in hitri igri, se morajo boriti s turško ekipo, ki je znana po kompaktnem slogu in hitrih protinapadih. Obe ekipi bosta odločeni za napredovanje v polfinale.

Turčija

Skupinski del

Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji je pred vrati in obeta se eno najbolj razburljivih turnirjev v zgodovini evropskega nogometa. S 24 ekipami, razdeljenimi v šest skupin, se ljubitelji nogometa veselijo skupinskega dela. Žreb skupin je prinesel nekaj vrhunskih tekem, kot so: Nemčija proti Švici, Italija proti Španiji, Hrvaška proti Španiji ali Portugalska proti Turčiji. Vsaka ekipa se bo morala na tekmah trdo boriti za uvrstitev v izločilne boje. Reprezentance, kot so Italija, Španija, Francija in Belgija, veljajo za kandidate za naslov s svojimi zvezdniki in neštetimi talenti. Ne smemo pozabiti gostiteljice Nemčije, ki ne uživa le domače prednosti, ampak ima tudi impresivno ekipo. Poleg tega bi lahko imele besedo tudi ekipe, kot so Anglija, Portugalska in Nizozemska, saj imajo izjemne posameznike. Kot na vsakem turnirju bi lahko presenetile tudi druge države, na primer Hrvaška, Avstrija, Švica, Turčija ali Madžarska. Evropsko prvenstvo 2024 vsekakor ponuja edinstveno priložnost za igralce in navijače, da se dokažejo na največjem prizorišču evropskega nogometa. Z razburljivo mešanico izkušenih ekip in lačnih izzivalcev ta turnir obljublja, da se bo zapisal v nogometno zgodovino.

Skupina A

Skupna B

Skupino B sestavljajo Španija, Italija, Hrvaška in Albanija. Ta skupina je močna z aktualnimi evropskimi prvaki Italijani in nekdanjimi prvaki Španci. Italija, ki si je kvalifikacije zagotovila na dramatičen način, prihaja na tekmovanje kot branilec naslova z velikimi ambicijami. Španija, znana po številnih podajah in posesti žoge, se je prepričljivo kvalificirala in bo skušala ponoviti prejšnje uspehe na evropskem prvenstvu. Hrvaška, ki jo vodita selektor Zlatko Dalić in izkušeni kapetan Luka Modrić, je znana po robustnem stilu igre in taktični disciplini. Po drugi strani pa Albanija, ki bo drugič po letu 2016 sodelovala na velikem tekmovanju.

Skupina C

Anglija, Slovenija, Danska in Srbija sestavljajo skupino C. Anglija se je leta 2020 kot ena izmed favoritinj in podprvakinj zanesljivo uvrstila v kvalifikacije in tokrat cilja na naslov. Neposredno se je uvrstila tudi Danska, evropska prvakinja leta 1992, ki želi po uvrstitvi v polfinale leta 2020, ponoviti dobre predstave. Slovenija bo po letu 2000 ponovno nastopila na evropskem prvenstvu. Srbija se vrača po dolgi odsotnosti in s seboj prinaša močno ekipo, vključno z igralci, kot sta Dušan Vlahović in Sergej Milinković-Savić.

Skupina D

V skupini D so Francija, Nizozemska, Avstrija in Poljska. Francija velja za favorita tega evropskega prvenstva. Nizozemska cilja na dobro predstavo, zlasti po izpadu v skupinskem delu leta 2020. Avstrija, ki jo vodi Ralf Rangnick, se bo želela uveljaviti v zahtevni skupini in bo poskušala presenetiti z močnimi igrami proti favoriziranim ekipam, kot je npr. Francija in Nizozemska. Poljska se je v to skupino uvrstila zadnja. V ključnem finalu končnice za uvrstitev na Euro 2024 so premagali Wales po dramatičnih enajstmetrovkah, v katerih je vratar Wojciech Szczęsny postal junak, ko je ubranil zadnjo enajstmetrovko.

Skupina E

Skupino E evropskega prvenstva 2024 v Nemčiji sestavljajo Belgija, Slovaška, Romunija in Ukrajina. Belgija, ki jo vodi Domenico Tedesco, velja za močnejšo reprezentanco v tej skupini. Slovaška reprezentanca je v kvalifikacijah, zlasti ob zmagi nad Islandijo, pokazala impresivne predstave, zato je ne gre podcenjevati. V tej skupini bi lahko presenetila tudi Romunija, ki je zmagala v svoji kvalifikacijski skupini. Za Ukrajino bo pomembno, da nadgradi svojo kvalifikacijsko formo, da doseže uspeh v skupinskem delu in potencialno napreduje v osmino finala.

Skupina F

Skupino F sestavljajo Turčija, Gruzija, Portugalska in Češka. Portugalska, ki je iz kvalifikacij izšla z impresivnim 100-odstotnim deležem zmag, želi leta 2024 osvojiti naslov evropskega prvaka. Turčija ima obetajoče možnosti na Euru 2024, zlasti po impresivnem kvalifikacijskem obdobju, v katerem je končala na prvem mestu svoje skupine. Češka bo poskusila svoje nasprotinke presenetiti s čvrsto igro in hitrimi protinapadi. Gruzija, ki bo prvič nastopila na tovrstnem turnirju, je prestala kvalifikacije in bo naredila vse, da preseneti v tej skupini.

Portugalska
Turčija
Češka